Szolgáltatásaink
Domain
Tárhely és Email
WebDesign - (Referenciák)
Tanácsadás
 
Info
NetGuru gyorstalpaló
GoogWorX Mail Beállítások
POP klienshez
IMAP klienshez
FlashPlayer telepítési útmutató
 
Kapcsolat
Elérhetőségeink
Számlázási adatok
Barátaink
Webmatricák
 
Egyéb
Total Commander Hacks
Windows Tippek
Run Parancsok
 

NetGuru Gyorstalpaló

Amit itt olvashat az egy kizárólag a lényegre koncentráló gyorsképzés az interneten való megjelenés működésével és alapfogalmaival kapcsolatban. Ennek a tudásanyagnak az ismerete elengedhetetlen bármilyen szervezet internetes megjelenésének megtervezése előtt. Javasoljuk hogy figyelmesen olvassa, értse meg az itt leírtakat, hogy a későbbiekben egy nyelvet beszéljünk és így elkerülhessük a félreértéseket.  
     

Domainnév

A domainnév (domain, doménnév, angolul: domain name) egy olyan karaktersorozat ami egyértelműen azonosít egy logikailag elkülönített, önmagában zárt részt az interneten. A domainnév kifejezés a fájl szóhoz hasonlóan, magyarra nem igazán fordítható le, bár néha használják helyette a „tartománynév” szót.

Domainnév rendszer

 

Az általunk oly nagy tudásúnak tartott internet vicces módon tulajdonképpen üres. Miért? Mert az internet csupán csak egy hálózat ami összeköti az erre a hálózatra kapcsolt berendezéseket. Hasonlóképpen a telefonhálózathoz ami csak telefonvonalak összessége de információ, tartalom csak a telefont használó emberek (és gépek :) agyában (és adattárolóin) található. Az internet tehát csupán egy hálózat ami hálózati pontokat kapcsol össze.  
     

Ezeket a hálózati pontokat az adatforgalomszabályozása végett (ismét a telefonrendszerhez hasonlóan) számsorok azonosítják (pl.: 123.456.789), ezeket nevezzük IP-címeknek (internet protokoll címek). Az IP-címek eléggé megjegyezhetetlenek, hosszúak, ezért kényelmetlen a használatuk. Így szükségessé vált a sokkal kényelmesebb (könnyebben megjegyezhető) domainnév-rendszer bevezetése, ami a számok helyett betűket és számokat is használ az egyes hálózati pontok (logikai egységek) azonosítására.


Így tulajdonképpen egyfajta átirányítási rendszer jött létre amelyben a felhasználó csupán domainnevek használatával definiálja kérését (valami.hu) és ez a kérés átirányítódik a megfelelő IP-címre (123.456.789) a felhasználó tudta nélkül. Ismét a telefonos hasonlathoz nyúlva, gondoljunk arra amikor mobiltelefonunk „telefonkönyvéből” mi csupán egy nevet hívunk fel, és a számot sok esetben csak a telefon ismeri, mi magunk már rég elfelejtettük.


Gyakorlati szempontból lényeges különbség az is, hogy míg az IP-címeket technikai okok és szabályok, sztenderdek szerint „osztják” ki, vagyis ha én saját IP-címet szeretnék, semmilyen beleszólásom sincs abba hogy az hogy nézzen ki, milyen számokból álljon. Addig a domainnevek esetében, bármely mások által még nem birtokolt domainnévre szert tehetek.

Domainnevek logikai felépítése

A domainnevek egy szigorú logika szerint épülnek fel. Ennek a jelrendszernek a lényege hogy jobbról balra, egyre kisebb logikai egységek szerepelnek a névben és ezek egy pont karakterrel vannak elválasztva. Ennek megfelelően beszélhetünk első szintű (.hu), második szintű (valami.hu) és harmadik szintű (123xyz.valami.hu) domainnevekről.
Amikor egy domainnevet használunk (a gyakorlatban) eléírjuk a - technikai okok miatt - kötelező „http://” előtagot (http://valami.hu) de a hétköznapi életben ezt el szoktuk hagyni hiszen minden domainnévnél megegyezik.

Az első szintű domain (.hu)

Szabályozott, egy nemzetközi megállapodás szerint annak az országnak az angol nyelvű kódját jelenti amelyikben a domainnevet bejegyezték (.hu = hungary (Magyarország), .ge = germany (Németország), .ru = russian (Oroszország)). Vannak ezen kívül még különleges első szintű domainek is mint a .com, .org, .tv, ... amelyek nincsenek országokhoz társítva (ezek használata sokkal drágább).

Második szintű domain (valami.hu)

Szabadon megvásárolható minden első szintű domain „alá” bármely második szintű domain  aminek a használati jogát eddig még nem adták el. Ezt az eseményt nevezik domain delegálásnak. A magyarországi domainneveket az Internet Szolgáltatók Tanácsa kezeli. Aki egy domainnév használati jogát megvásárolja az kizárólagosan és teljes körű felelőséggel rendelkezik arról hogy az a domainnév milyen tartalomra „mutat”.

Harmadik szintű domain (xyz123.valami.hu) - Aldomainek

Egy bejegyzett domainnév (második szintű) alá a domainnév tulajdonosa jogosult akárhány ún. aldomaint létrehozni, ehhez nincs szükség további engedélyeztetési eljárásra, hiszen az aldomainek után is minden felelősség a domain tulajdonost terheli. Gyakran előfordul, hogy egy website (webszájt) tartalmát a „www” nevű aldomain-en keresztül teszik elérhetővé (www.valami.hu) . Ez a szokás egyre inkább kikopóban van, régebbi technikai okai mára megszűntek.

Domainnevek használata – Domain fenntartás

Mint korábban említettük a domainnév rendszer egy átirányítási rendszer (domainről IP-címre), amelyhez nyilván szükség van átirányító központokra. Ezeket a központokat nevezik Domain Név Szervereknek (DNS) (Domain Name Server). Amikor a böngészőnkbe beírjuk egy cég domainnevét (valami.hu) és leütjük az entert, akkor tulajdonképpen egy kérést küldünk a domainhez hozzárendelt DNS-hez, hogy létesítsen kapcsolatot köztünk és a domainnévhez tartozó adatok között. Erre a DNS átirányítja a kérésünket a megfelelő (előre beállított IP-címen fellehető) ún. Web Szerverhez. A Web Szerver kikeresi saját adatai közül azokat, amelyeket ehhez a domainnévhez tartozóan szolgáltatnia kell, majd visszaküldi azokat a DNS-nek. Ezek után a DNS továbbadja ezeket a kérés kezdeményezőjéhez, vagyis a saját gépünkön fellelhető böngészőprogramunknak és így végül megjelenik az adat a képernyőnkön.


Az ilyen domainnév átirányítási szolgáltatást nevezik Domainnév fenntartásnak. Erre a szolgáltatásra mindenképp szükségünk van ha website-ot akarunk működtetni. Ennek a szolgáltatásnak van egy egyszeri ára (regisztrációs díj), amit a domainnév megvásárlásakor fizetünk, és egy folyamatos éves díja is.

 

Az általunk (NeoNetworX Studio) kínált domain szolgáltatás megismeréséhez kattintson ide:

 

Domain Szolgáltatásunk >>

Tárhely - Webhosting

Ha van már domainnevünk, akkor szükségünk van egy tárhelyre is, vagyis egy (lehetőleg nagy sebességű kapcsolattal) internetre kapcsolt számítógépre (vagy annak egy logikailag elkülönített részére) ahová „mutat” a domainnév. Itt helyezzük el a weboldalunkat alkotó fájlokat (dokumentumok, képek, stb.). Saját szerver fenntartása erre a célra igen költséges, ezért sokkal jobban megéri egy ilyen szolgáltatást nyújtó cégtől bérelni adattárolási területet erre a célra. Ilyenkor kapunk egy meghatározott méretű területet egy távoli számítógépen, amihez jelszóval védett, kizárólagos hozzáférésünk van. Ezt a szolgáltatást nevezzük tárhely- vagy webhosting szolgáltatásnak, ami rendszerint havidíjas rendszerben működik.

 

 

 

Az általunk (NeoNetworX Studio) kínált tárhely szolgáltatás megismeréséhez kattintson ide:

 

Tárhely Szolgáltatásunk >>

Website - Webdesign

Ha már rendelkezünk domainnévvel és tárhellyel is, akkor már csak egy szépen kialakított, vonzó külsejű, valamint jól és biztonságosan működő website-ra van szükségünk. A website (webszájt) több weblap egy rendszert alkotó szervezett rendszere. Ennek az elkészítését legjobb egy webdesign (webdizájn) stúdióra bízni. Egy website ára teljes mértékben függ a megrendelő igényeitől, ezért minden esetben egyedi megállapodás tárgyát képezi, pár tízezer forinttól a milliós nagyságrendig változhat.  

 

Alapvető website típusok

A website-ok rendkívül sokfélék lehetnek, lényeges különbség köztük működésükben és látványvilágukban lehet.

Passzív website

Tulajdonképpen egy online képeskönyvre hasonlít. Tartalma és működése változatlan, fixen megépített és semmilyen felhasználói beavatkozást nem tesz lehetővé használat közben. Változatlan kialakítása miatt rendkívül alkalmas látványos design elemek megjelenítésére.
Ideális egyszerű szervezetek, termékek bemutatására, és minden olyan helyzetben ahol csak egyoldalú információ áramlásra törekszünk, vagy látványosan kívánunk megjelenni a világhálón.
Ilyenek például: http://budadeco.hu | http://jaha.hu | http://mirka.webhop.org

Aktív website

A passzív website-tal szemben kétirányú kommunikációt tesz lehetővé. A felhasználó elhelyezhet információkat a rendszerben (vélemény, szavazás,...) amik a továbbiakban ott is maradnak. Ezenkívül automatizált folyamatokra is képes, melyeken keresztül tartalmat cserél más website-okkal (pl.: hírek ismétlődő, rendszeres átvétele más website-októl).

Ezek a rendszerek ideális esetben három szintűen vannak kialakítva:

  • Vizuális megjelenés: ezt látja és használja a felhasználó, itt kattintgat, vagy gépel be szövegeket is.
  • Működési logika: nem látható, olyan szabályokat tartalmaz amelyek a website működését irányítják. Ez a szint felelős az adatok adatbázisból való megfelelő kivételéért és az oda való beillesztésükért.
  • Adatbázis: szintén nem látható, kizárólag adatokat tárol (pl árlista), semmilyen aktív feladatot nem lát el.

Minden oldal amit a felhasználó megjelenít a saját számítógépén, aktuálisan, az adatbázisból vett legfrissebb adatokkal, a működési logika szabályai szerint, a megjelenítés előtti pillanatokban jön létre (generálódik) a webszerveren, mielőtt a felhasználó letöltené azt.
Egy aktív website (a passzívakhoz képest) kevésbé tehető látványossá a mesterségesen generált elemek használata miatt.


Ideális olyan helyzetekben ahol gyakran változó tartalmakat akarunk folyamatosan aktuális állapotban közzétenni, vagy felhasználói beavatkozásokat akarunk lehetővé tenni (pl.: web-áruházak, aktív árlistás vállalati oldalak, hírközpontok, ...)
Ilyenek például: http://port.hu | http://index.hu

Tartalomkezelési rendszer – CMS

A tartalomkezelési rendszerek (Content Management System - CMS) igen fejlett működésű speciális aktív webszájtok. Lényegük hogy létrehozáskor elhelyezünk egy alapcsomagot egy webszerveren, majd ennek az alapcsomagnak a tartalmát egy speciális kezelői felületen keresztül távirányítással a világ bármely pontjáról egy internet-böngésző programmal (pl. internet Explorer) tudjuk módosítani.
Ez egy igen jelentős előny az előző két típushoz képest, mivel azokkal a technológiákkal készült website-ok tartalma csak szakember és speciális programok segítségével változtatható meg, míg a CMS-ek adatbázis-tartalma és működési logikája is (!) egyszerű felhasználói ismeretekkel egy egyszerű internet böngésző használatával módosítható. Ezt úgy is szokták mondani, hogy a CMS távolról adminisztrálható.
Ez a technológia biztosítja a legkevesebb lehetőséget látványos vizuális elemek használatára, mivel itt az egyes weboldalakat alkotó szinte minden elem az oldal lekérdezésekor generálódik, ezért nem igazán testre szabható.
Ideális komplex működésű közösségi website-ok működtetésére, ahol sok ember közös munkájának lehetővé tétele a cél.
Ilyenek például: http://joomla.hu | http://drupal.hu | http://entroport.org

 

Az általunk (NeoNetworX Studio) kínált webdesign szolgáltatás megismeréséhez kattintson ide:

 

Webdesign Szolgáltatásunk >>

Email

Az email rendszer email postafiókokból és levelezőszerverekből áll. A levelező szerverek végzik az egyes postafiókok közti levélcsereberét. Általában az ilyen szerver és a postafiókok használata (mint szolgáltatás) a tárhely szolgáltatással együtt kerül értékesítésre, ezért erről nem kell külön gondoskodnunk ha már van tárhely szolgáltatónk.

 

 

Mi az a „kukac”

A köznyelv által csak kukacnak nevezet „@” szimbólum jelöl egy domainnévhez tartozó felhasználót és annak (a felhasználó nevével azonos) postafiókját. Mindig a kukac jel bal oldalán látható a felhasználó neve és a jobb oldalán a domainnév. Vagyis: a valaki@valami.hu jelentése: a „valaki” nevű felhasználó a „valami.hu” domainnévhez tartozóan.


Félreértésre adhat okot, hogy a felhasználó nevében lehet pont karakter, de a domainnevek sohasem tartalmaznak kukac karaktert, csakis az email címekben található ilyen jel. Vagyis a masik.felhasznalo@valami.hu jelentése a „masik.felhasznalo” nevű felhasználó, a „valami.hu” nevű domainhez tartozóan.

 

Az általunk (NeoNetworX Studio) kínált email szolgáltatás megismeréséhez kattintson ide:

 

Tárhely és Email Szolgáltatásunk >>

 

 

 

 

 

 

Amennyiben felkeltették érdeklődését az itt olvasottak, ajánljuk figyelmébe Tanácsadói szolgáltatásunkat ismeretei alaposabb elmélyítése érdekében. Erről itt olvashat:

 

Tanácsadói Szolgáltatásunk >>

 
 
     
   
.: Főoldal .:. Szolgáltatásaink .:. Info .:. Kapcsolat :. .: by NeoNetworX © 2008 .:. giny8i8 :.